Code of conduct
Wij streven ernaar om een verantwoord en duurzaam bedrijf te runnen. Het waarborgen dat onze producten onder verantwoorde omstandigheden worden geproduceerd, staat centraal in deze toewijding. Om onze ambitie te realiseren, verwachten we van onze partners (leveranciers, onderaannemers, agenten en andere zakenpartners) dat zij verantwoordelijk en integer handelen in alle aspecten van hun bedrijfsvoering.
Onze inzet houdt in dat we processen hebben geïmplementeerd om negatieve gevolgen voor mensenrechten, arbeidsrechten, het milieu, inclusief het klimaat, corruptiebestrijding en dierenwelzijn te voorkomen en te beheersen. Deze gedragscode ondersteunt ons bij het selecteren en behouden van zakenpartners die onze toewijding aan verantwoorde en duurzame productie delen, in overeenstemming met internationaal erkende conventies, normen en richtlijnen.
We vragen onze zakelijke partners om zich in te zetten voor de implementatie van de normen, processen en vereisten van deze gedragscode in hun eigen activiteiten en om samen te werken met hun leveranciers en zakelijke partners om ook het beleid, de normen en processen van de code te implementeren.
We erkennen dat het vaststellen van de noodzakelijke normen en processen zoals beschreven in deze gedragscode zowel tijd als middelen kost. Wij richten ons op het vermogen en de bereidheid van onze leveranciers om voortdurende verbetering aan te tonen om aan de vereisten van de code te voldoen, en op het verbeteren van hun systemen om negatieve gevolgen voor mensenrechten, arbeidsrechten, het milieu, inclusief het klimaat, corruptiebestrijding en dierenwelzijn aan te pakken. Wij geloven dat samenwerking en een transparante dialoog kunnen leiden tot een duurzamer en effectiever partnerschap waar beide partijen van profiteren.
De normen in de gedragscode zijn gebaseerd op internationaal erkende verdragen, waaronder maar niet beperkt tot: de International Bill of Human Rights, de Verklaring van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over fundamentele beginselen en rechten op de werkplek, de VN-richtlijnen voor het bedrijfsleven en mensenrechten, de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen, de OESO-richtlijnen voor verantwoord zakendoen, het VN-Verdrag tegen corruptie, de Verklaring van Rio over milieu en ontwikkeling, en de 10 principes van het UN Global Compact.
Van alle leveranciers wordt verwacht dat zij voldoen aan de nationale wetten, voorschriften en industrienormen die relevant zijn voor hun activiteiten.
Zie de bijgevoegde gedragscode voor meer informatie over de specifieke vereisten. Als u vragen heeft over deze brief, onze gedragscode of ons supply chain managementprogramma in het algemeen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze kantoren.
Met vriendelijke groet,
Rabens Saloner
Due diligence-vereisten
Internationale richtlijnen roepen bedrijven op om due diligence toe te passen om eventuele negatieve gevolgen met betrekking tot mensenrechten, arbeidsrechten, het milieu, inclusief het klimaat, en corruptiebestrijding te identificeren, te voorkomen en te beperken. Deze procedures zijn vereist voor alle groepen, individuen en eenheden die een bedrijf kan beïnvloeden, binnen alle bedrijfs- en productie-eenheden, de lokale gemeenschap en de externe omgeving.
De belangrijkste stappen in de due diligence-procedures omvatten de ontwikkeling van beleid op alle relevante potentiële en feitelijke impactgebieden van het bedrijf, zoals gezondheid en veiligheid, milieubescherming en beheer van chemische stoffen, en corruptiebestrijding. Dergelijk beleid moet aan alle werknemers en andere relevante belanghebbenden worden gecommuniceerd. Er moeten procedures en managementsystemen worden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het beleid wordt geïmplementeerd en gevolgd, zodat potentiële en daadwerkelijke negatieve effecten worden voorkomen en beperkt.
De normen in deze gedragscode zijn onderverdeeld in vier secties die vier thematische gebieden bestrijken. Elke sectie definieert een reeks specifieke normen op de vier gebieden. Hoewel een due diligence-proces aanvullende probleemgebieden kan identificeren, definiëren de volgende normen onderwerpen die relevant zijn voor de productieprocessen van textiel, kleding en schoenen. De normen vormen minimumnormen waaraan alle leveranciers moeten voldoen en zijn gebaseerd op bovengenoemde internationale conventies, standaarden en richtlijnen.
Mensenrechten en arbeidsrecht Milieu en klimaat Corruptiebestrijding Dierenbescherming
Mensenrechten en arbeidsrecht
Kinderarbeid en jonge werknemers
Leveranciers mogen geen gebruik maken van kinderarbeid onder de 15 jaar, ook al is dit toegestaan volgens de nationale wetgeving. Alle wettelijke beperkingen met betrekking tot jonge werknemers tussen de 15 en 18 jaar moeten worden nageleefd en jonge werknemers mogen alleen licht werk verrichten voor kortere uren. Dit betekent dat zij moeten worden beschermd tegen alle gevaarlijke werkzaamheden, nachtdiensten en alle soorten werk die hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling kunnen belemmeren of schade kunnen veroorzaken.
Als in een instelling kinderarbeid wordt geconstateerd, is de aanbieder verantwoordelijk voor het ontwikkelen van, deelnemen aan en bijdragen aan beleid en programma's die overgangsregelingen bieden om het kind in staat te stellen kwaliteitsonderwijs te blijven volgen totdat het geen kind meer is.
Dwangarbeid
Werk moet vrij gekozen zijn. Leveranciers mogen geen enkele vorm van slavernij of dwangarbeid gebruiken of ondersteunen.
Werknemers mogen niet worden onderworpen aan wervingskosten of aanbetalingen, het inhouden van lonen en voordelen, het overleggen van persoonlijke documenten door de werkgever of worden gedwongen om overuren te werken.
Arbeidsvoorwaarden
Verplichtingen jegens werknemers op grond van internationale verdragen en wet- en regelgeving op het gebied van de sociale zekerheid die voortvloeien uit de reguliere arbeidsrelatie mogen niet worden vermeden door gebruik te maken van kortetermijncontracten, zoals contractwerk en uitzendwerk.
Alle werknemers, inclusief tijdelijke werknemers en uitzendkrachten, moeten schriftelijke en wettelijke arbeidscontracten hebben in een taal die zij begrijpen, waarin de arbeidsvoorwaarden en de beëindiging van het dienstverband worden vermeld.
Discriminatie en intimidatie
Leveranciers mogen zich niet schuldig maken aan of steun verlenen aan discriminatie bij werving en werkgelegenheid. Beslissingen met betrekking tot werk, beloning, toegang tot opleiding, promotie, discipline, ontslag of pensionering mogen uitsluitend gebaseerd zijn op het vermogen om de baan uit te voeren en niet op basis van geslacht, burgerlijke staat of ouderlijke status, zwangerschap, ras, kaste, huidskleur, leeftijd, seksuele geaardheid, religie, politieke overtuiging, lidmaatschap van een vakbond, functie als werknemersvertegenwoordiger, nationaliteit, etnische afkomst, gezondheidstoestand of handicap.
Alle werknemers moeten met respect en waardigheid worden behandeld. Leveranciers moeten pesten, bedreigingen, geweld, bedreigingen met geweld, lijfstraffen of fysieke, seksuele, psychologische en verbale intimidatie of misbruik voorkomen, zich er niet mee bezighouden of het gebruik ervan ondersteunen. Er moeten procedures worden ingevoerd om strafmaatregelen te garanderen in gevallen van intimidatie en/of discriminatie.
Er moeten speciale maatregelen worden genomen om vrouwelijke werknemers te beschermen tegen gendergerelateerd geweld en intimidatie op de werkplek.
Vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen
Leveranciers moeten het recht van werknemers respecteren om zich aan te sluiten bij verenigingen van hun keuze en deze te organiseren, en om collectief te onderhandelen zonder inmenging of sancties van werkgevers. De leverancier moet mechanismen implementeren, zoals werknemersparticipatiecomités, om geschillen, inclusief grieven van werknemers, op te lossen en effectieve communicatie met werknemers en hun vertegenwoordigers te garanderen.
Als het recht op vrijheid van vereniging en collectieve onderhandelingen wordt beperkt door de nationale wetgeving, moet de leverancier werknemers toestaan vrijelijk hun eigen vertegenwoordigers te kiezen, en moeten alternatieve vormen van werknemersvertegenwoordiging worden ondersteund.
Werktijden en verlof
De standaardwerkuren moeten voldoen aan de lokale regelgeving, collectieve overeenkomsten en industriële normen, maar mogen niet meer dan 48 uur per week bedragen, exclusief overwerk. Alle overuren moeten altijd worden overeengekomen en mogen niet op regelmatige basis worden aangevraagd. Wekelijkse overuren mogen niet langer zijn dan 12 uur.
Werknemers moeten ten minste één vrije dag per week hebben en jaarlijks betaald verlof. Zwangerschapsverlof, ziekteverlof en andere soorten verlof moeten aan alle werknemers worden toegekend in overeenstemming met de relevante lokale regelgeving.
Salarissen en voordelen
Het loon voor een standaardwerkweek moet minimaal voldoen aan het wettelijke minimumloon, de sectornormen of het onderhandelde loon, afhankelijk van welke van de twee het hoogste is. Lonen moeten regelmatig en op tijd worden betaald.
Leveranciers moeten zich inspannen om een leefbaar loon te bieden, wat inhoudt dat de lonen voldoende zijn om in de basisbehoeften van werknemers en hun gezinnen te voorzien en een zekere mate van vrij besteedbaar inkomen te bieden. Al het overwerk moet worden gecompenseerd met een premie die minimaal 125% van het reguliere salaris bedraagt.
Inhoudingen zijn alleen toegestaan indien en voor zover wettelijk voorgeschreven of vastgelegd in collectieve overeenkomsten. Het mag niet worden gebruikt als een disciplinaire praktijk.
Arbeidsgezondheid en veiligheid
Voor alle medewerkers moet een veilige en hygiënische werkomgeving worden geboden.
Om ongelukken en verwondingen te voorkomen en een gezonde en veilige werkomgeving te bevorderen, moeten leveranciers er op zijn minst voor zorgen dat de onderstaande initiatieven worden uitgevoerd. De lijst is niet exclusief, maar beschrijft de meest kritische aspecten van een gezondheids- en veiligheidsmanagementsysteem. Er moeten speciale maatregelen worden genomen om een gendersensitieve aanpak te garanderen.
- Managementvertegenwoordigers voor arbeidsveiligheid.
- Incident- en risicobeheerprocedures zijn evenredig aan het type en de omvang van het bedrijf.
- Gezondheids- en veiligheidstraining over beroepsrisico's. Dit omvat training in brandbestrijding en de omgang met gevaarlijke materialen en chemicaliën.
- Het verstrekken van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), gratis en in goede staat. Er moet worden gezorgd voor training in het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
- Alle gebouwen ter plaatse, inclusief slaapzalen, toiletten, kleedkamers en eetkamers, die door het bedrijf ter beschikking worden gesteld, moeten passende normen op het gebied van hygiëne, gezondheid en veiligheid handhaven. Hieronder valt ook passende uitrusting voor de brandveiligheid.
- Te allen tijde toegang tot schoon drinkwater en toegang tot sanitaire voorzieningen voor medewerkers.
- Veilige en gezonde gebouwen. Alle relevante bouwveiligheidsvergunningen en certificaten moeten ter beoordeling worden bewaard.
- Veilige elektrische installatie geïnstalleerd en onderhouden door competent personeel.
Omgeving
Algemene bepalingen
Leveranciers moeten alle activiteiten uitvoeren in volledige overeenstemming met alle toepasselijke milieuwetten en -regelgeving. Dit omvat het verkrijgen en onderhouden van alle noodzakelijke registraties, vergunningen en licenties, inclusief maar niet beperkt tot de hieronder genoemde gebieden.
Bovendien moeten leveranciers over procedures en mogelijkheden beschikken om ervoor te zorgen dat zij de negatieve gevolgen voor het milieu van hun activiteiten of daarmee samenhangende activiteiten voorkomen en beperken. Er moeten op zijn minst procedures en functies aanwezig zijn voor de onderstaande problemen.
We verwachten dat onze leveranciers zullen vragen dat hun toeleveringsketen aan deze eisen voldoet.
Chemische stoffen
Leveranciers moeten hun activiteiten uitoefenen in overeenstemming met de volgende eisen voor chemicaliën:
- REACH-verordening (EG) nr. 1907/2006 van de Europese Unie, bijlage XVII en daaropvolgende wijzigingen;
- De "zeer zorgwekkende stoffen" (SVHC), d.w.z. REACH-verordening (EG) nr. 2 van de Europese Unie. 1907/2006 Kandidatenlijst. Leveranciers worden aangemoedigd om de lijst regelmatig te controleren, aangezien deze lijst voortdurend wordt bijgewerkt;
- Landspecifieke regelgeving op exportmarkten.
Lokale wetten moeten worden nageleefd bij de opslag, verwerking, gebruik en verwijdering van alle chemicaliën en het veiligheidsinformatieblad (MSDS) voor elk chemisch product moet worden gevolgd.
Watervoorraden
Leveranciers moeten alle activiteiten uitvoeren in volledige overeenstemming met alle toepasselijke wetten, voorschriften en brancherichtlijnen op het gebied van waterbehoud, waterkwaliteit en afvalwater.
Er moeten maatregelen worden genomen om rioolwater schoon te maken. Leveranciers moeten eraan werken om het gebruik van water tijdens productieprocessen tot een minimum te beperken, inclusief de implementatie van waterbesparingstechnieken en recycling van afvalwater. Dit is vooral relevant voor leveranciers met natte verwerking. Van leveranciers zonder natte processen wordt ook verwacht dat ze het waterverbruik beheren en meten.
Leveranciers moeten eraan werken om de impact van hun activiteiten op de lokale/regionale watervoorziening te meten om een negatieve bijdrage aan waterstress te voorkomen.
Luchtkwaliteit en klimaat:
Leveranciers moeten de luchtemissies verminderen en beheersen in overeenstemming met de toepasselijke regelgeving. Denk hierbij aan geluid, geur en stof.
Leveranciers moeten eraan werken om de negatieve gevolgen voor de klimaatverandering te verzachten door de volgende acties te ondernemen: het implementeren van energie-efficiëntiemaatregelen in de waardeketen, te beginnen met processen met een grote impact, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen, indien beschikbaar; en emissies berekenen en doelen stellen om de emissies te verminderen met behulp van erkende standaardinstrumenten.
Afvalbeheer:
Al het afval moet op verantwoorde wijze worden verwerkt en minimaal volgens de huidige regelgeving. Gevaarlijk afval moet worden verwerkt door een geautoriseerd bedrijf/organisatie.
Leveranciers moeten het afval dat tijdens productieprocessen naar stortplaatsen gaat minimaliseren, de inzameling van afval voor hergebruik vergemakkelijken, het gebruik van nieuwe grondstoffen verminderen en het gebruik van gerecyclede materialen optimaliseren. Het doel moet zijn dat er geen afval gestort wordt.
Corruptiebestrijding
Van leveranciers wordt verwacht dat ze handelen volgens hoge ethische normen en met integriteit in alle zaken die verband houden met hun activiteiten, en dat ze over adequate procedures beschikken om corruptie in hun activiteiten te voorkomen.
Er mag geen enkele vorm van corruptie, afpersing, smeergeld, faciliterende betalingen of steekpenningen worden aangeboden, ontvangen of beloofd.
Dierenbescherming
Van leveranciers wordt verwacht dat zij ervoor zorgen dat de materialen die in de producten worden gebruikt, afkomstig zijn van dieren die zijn behandeld volgens alle toepasselijke regels, conventies en normen. De dieren moeten met waardigheid en respect worden gevoed en behandeld. Geen enkel dier mag tijdens zijn leven opzettelijk schade toebrengen of pijn lijden.
Het doden van dieren moet altijd worden uitgevoerd volgens de snelste, minst pijnlijke en niet-traumatische methode die beschikbaar is en goedgekeurd door nationale en erkende dierenartsen, en mag alleen worden uitgevoerd door opgeleid personeel.
Bij gebruik van materiaal afkomstig van dieren moet de leverancier bereid zijn de traceerbaarheid van het product te documenteren, bijvoorbeeld via bestaande geloofwaardige certificeringsprogramma's van derden, zoals de Responsible Down Standard (RDS) en de Responsible Wool Standard (RWS).
Klacht
Leveranciers moeten beschikken over een klachtenmechanisme waarmee belanghebbenden hun zorgen kunnen uiten als zij constateren dat de activiteiten van de leverancier een negatieve invloed hebben op de mensen- en arbeidsrechten, het milieu, inclusief het klimaat, corruptiebestrijding en dierenwelzijn. Het klachtenmechanisme moet worden aangepast aan de omvang van het bedrijf en kan de vorm aannemen van een klokkenluidersfunctie, een werknemersvertegenwoordigingscomité, enz. Het klachtenmechanisme moet op grote schaal worden gecommuniceerd en toegankelijk zijn voor alle werknemers (inclusief tijdelijke werknemers) en op een vertrouwelijke, onpartijdige, snelle en transparante manier worden behandeld.
Samenwerking en monitoring
Een open en transparante dialoog over de normen in deze gedragscode is essentieel voor onze relatie met onze leveranciers. Als onderdeel hiervan wordt van leveranciers verwacht dat zij over alle onderaannemers informeren. Verborgen fabrieken worden niet geaccepteerd.
Alle leveranciers worden beoordeeld aan de hand van de norm in de code, en we geven prioriteit aan leveranciers die zich inzetten voor het aantonen van naleving en voortdurende verbetering.
Leveranciers worden beoordeeld via verschillende soorten beoordelingen, waaronder zelfbeoordelingen, interne beoordelingen en beoordelingen door derden (aangekondigd en onaangekondigd). Wij en aangewezen externe auditors moeten op verzoek toegang krijgen tot alle faciliteiten, inclusief onderaannemers, evenals relevante documenten en medewerkers.
Wij vertrouwen erop dat onze leveranciers de vereisten van deze code zullen overnemen. In gevallen waarin een leverancier bepaalde procedures en praktijken moet verbeteren, moet de leverancier zich ertoe verbinden dit binnen een bepaald tijdsbestek te doen. Wij zijn van mening dat het bereiken van goede sociale en milieunormen een proces is, en wij streven ernaar samen te werken met onze leveranciers bij hun inspanningen.
Als een leverancier blijk geeft van een gebrek aan toewijding en bereidheid om zich in te zetten en de normen van deze code te verbeteren, zullen we niet aarzelen om de zakelijke relatie te beëindigen.
Handtekening
Rabens Saloner (leveranciersteken.)